top of page

Familie helpen bij het kopen van een woning

Bijgewerkt op: 17 okt. 2023
Almere 17 oktober 2023 - Vandaag heeft DNGB het help2buy-programma gelanceerd.


Veel starters kunnen moeilijk een betaalbare woning binnen hun budget vinden. De voortdurende stijging van woningprijzen en strengere hypotheekvoorwaarden maakt financiering moeilijk.

Mogelijkheden om familie te helpen

Overheidssteurn

In het verleden was een belastingvrije schenkingen voor een eigen woning aan (klein)kinderen mogelijk. De aanvankelijke schenking van meer dan 100.000 euro is echter vanaf 2023 verlaagd naar 28.947 euro en zal vanaf 2024 volledig worden afgeschaft. Dit bemoeilijkt het ondersteunen bij het kopen van een woning.

Familiehypotheek

Ook wel bekend als een onderhandse lening of informele lening. Hierbij wordt de financiering niet verstrekt door een traditionele kredietverstrekker zoals een bank of hypotheekverstrekker, maar door familieleden of vrienden van de koper. Het is echter van essentieel belang om de familiehypotheek goed te documenteren en ervoor te zorgen dat de leningsovereenkomst voldoet aan alle wettelijke vereisten. Dit is noodzakelijk om juridische complicaties en fiscale gevolgen te voorkomen. Bijvoorbeeld, de rente die wordt betaald over een familiehypotheek moet zakelijk zijn, en deze rente moet daadwerkelijk worden betaald. In veel gevallen is de rente op een familiehypotheek niet fiscaal aftrekbaar, wat invloed heeft op de leencapaciteit.

Help2buy

Het Help2buy-programma biedt een alternatieve benadering waarbij starters samen met hun ouders of andere familieleden via het Duokoopfonds de woning kopen. Deze regeling is gebaseerd op de Duokoop-regeling 2023-2, waarbij het kind 60% van de woning verwerft en het Duokoopfonds de overige 40%. De voordelen van deze constructie zijn:

  • Zakelijk karakter: Het familielid en het kind onderhouden een zakelijke relatie, wat eventuele familieconflicten over betalingen, afwikkeling, verkoopprijs en terugbetalingsmoment voorkomt.

  • Fiscaal aftrekbaar: De maandelijkse vergoeding die het kind aan het Duokoopfonds betaalt, is fiscaal aftrekbaar volgens de Wet Inkomstenbelasting.

  • Toename van leencapaciteit: Doordat de maandelijkse vergoeding fiscaal aftrekbaar is en er geen aflossing vereist is over de 40% van het eigendom die in handen is van het Duokoopfonds, neemt de leencapaciteit van het kind toe.

  • Goedgekeurd door NHG: hierdoor verstrekken de meeste geldverstrekkers een lening.


Het Help2buy-programma is een uitstekende manier om familieleden te ondersteunen bij de aankoop van hun eerste woning. Naarmate het inkomen van het kind groeit, krijgen ze de mogelijkheid om het Duokoopdeel over te nemen, waardoor het familielid zijn investering kan terugkrijgen als hij dat wil. Gedurende de tijd dat het kind deelneemt aan dit programma, ontvangt het Duokoopfonds maandelijks een vergoeding, waarmee de rente aan het familielid wordt betaald. Een echte win-winsituatie, toch?


Wilt u meer informatie en de help2buy brochure ontvangen? Klik dan hier.

Heeft u vragen of wilt u meer weten? We nemen graag de tijd om met u te praten over de huidige ontwikkelingen rond Duokoop. Met belangstelling zien wij uw reactie tegemoet. Met vriendelijke groet,

DNGB originator B.V.Comments


bottom of page